Hyperion Tutorials


                           Looking for Hyperion technical Interview Questions, the below questions and answer set helpful for experienced or freshers. A lot of opportunities you can find in many IT companies. You will have opportunity to move further in your career. these Hyperion Technical Interview Questions can be a good help as Hyperion Developer.


Ques: 1. What do you understand by Hyperion?

Ans: A database that allows you to access the data at a very fast pace. The Hyperion’s company was bought by Oracle in 2007 and Oracle continuously improving the product. Hyperion is also known as Business Intelligence and it focuses to support better business decision-making.
Hyperion is the market leader in Operational, Financial and Strategic Planning. It contains the applications for reporting, Planning, dashboards, Analysis, score carding, consolidation, Workspace, Master Data Management and Foundation.
So, a BI system can be called a decision support system (DSS). However, Business Intelligence is sometimes used as a synonym for competitive intelligence, because they both support decision making, BI Uses technologies, processes, and application to analyze mostly internal, structured data and business processes while competitive intelligence gathers, analyzes and disseminates information with a topical focus on company competitors.

Ques: 2. What is the significance of Attribute dimensions in report performance?
Ans: For very large number of attribute dimensions displayed in the report, the performance could extremely decrease. While filling the data, you have applied both the selection and the rejection criteria to the same record. The record will be rejected.
Attribute dimension highly impact the report performance as the attributes are calculated vigorously when referenced in the report.

Ques: 3. What is Hyperion Planning?
Ans: Hyperion Planning is a budgeting and forecasting application from Oracle formerly owned by Hyperion Solutions Corporation. Hyperion Planning uses Essbase (s multidimensional database product sold by Hyperion) as a database and calculation engine, a relational repository for business logic, and includes a web-based user interface. This software allows to add planning or forecast data to actuals. You can use Web Forms to add the planning data or use the Excel SmartView tool. Most of the Hyperion reporting tools work great with planning.

Ques: 4. Can you Explain the Attributes?
Ans: Classification of a member in a dimension is known as an attribute. We can do selection of group members based on their associated attributes. We can also specify an attribute while performing calculations and along with we can use calculation functions. As example, the database in Sample Basic with product dimension has some attributes like package type, size, and flavor. We can add attributes to the dimensions and can retrieve data.

Ques: 5. What Are Filters in Hyperion?
Ans: A method of controlling access to database cells in Hyperion essbase. A filter is the most detailed level of security, allowing you to define varying access levels different users can have to individual database values. If you want to grant access to all dimensions, then you wouldn’t use a filter. Just grant read access for the database to the user and/or group. The only reason you would use a filter is if you wanted to restrict access.

Ques: 6. What do you understand by Dense and Sparse Dimensions?
Ans: Dense Dimension: A dimension which has the high probability that data exists for every combination of dimension members.
Sparse Dimension: A dimension which has low probability that data exists for every combination of dimension members.

Ques: 7. What do you understand by TB First and TB Last?
Ans: 
TB First: in the Sample. Basic database, the accounts member Opening Inventory is tagged as TB First. Opening Inventory consolidates the value of the first month in each quarter and uses that value for that month’s parent. For example, the value for Qtr1 is the same as the value for Jan.

TB Last: in the Sample. Basic database, the accounts member Ending Inventory is tagged as TB Last. Ending Inventory consolidates the value for the last month in each quarter and uses that value for that month’s parent. For example, the value for Qtr1 is the same as the value for Mar.

Ques: 8. What is the key difference between UDA’s and Attribute dimensions?
Ans: Attribute dimensions provides more flexibility than UDA’s. Attribute calculations dimensions which include five members with the default names sum, count, min, max and avg are automatically created for the attribute dimensions and are calculate dynamically.

Ques: 9. How many primary build methods are available in Hyperion for building dimensions?
Ans: There are three primary build methods available for building dimensions. They are:
  • Generation references 
  • Parent-Child references 
  • Level references

Ques: 10. What are the attributes in Hyperion?
Ans: Attributes are the classifications of a member in a dimension. You can select, and group the members based on their associated attributes. You can also specify an attribute when you perform calculations and use calculation functions.
Eg: The database in Sample Basic which has product dimension has some attributes like size, package type, and flavor. We can add these attributes to the dimensions where we can retrieve the data like for example to retrieve “Pepsi with 10 Oz with Cans” this is useful for generating reports.

Ques: 11. What are the three options specified in Username and Password management under the security tab in Essbase server properties?
Ans:
1. Login attempts allowed before username is disabled.
2. Number of inactive days before username is disabled.
3. Number of days before user must change password.

Ques: 12. What are two storage options available in Hyperion Essbase? What are the differences?
Ans:
ASO (Aggregate Storage Option):
  • If we have large number of dimensions (generally more than 10).
  • Most of the dimensions are sparse.
  • We cannot write back in ASO. I heard recently that ASO will also have the write back capability.
BSO (Block Storage Option)­:
  • Dimensions are less and dense (recommended values for no of dim are between 4 and 8).
  • We can write back hence much suited for planning applications. Financial applications are generally dense structures and normal analytical cubes are sparse. Here we also need to understand what these dense and sparse members are. When the intersections or cells of two dimensions mostly contain a value, it is dense.

Ques: 13. What is Oracle Hyperion Financial Management (HFM)?
Ans: Oracle Hyperion Financial Management, part of the Oracle EPM Suite, supports the collection, consolidation and reporting of financial results in multiple GAAPs as well as IFRS, and the reconciliation of differences among the various standards.
Oracle Hyperion Financial Management (HFM) is a comprehensive Web-based application that delivers global financial consolidation, reporting and analysis in a single, highly scalable software solution. Hyperion Financial Management can be deployed quickly to integrate data from multiple Oracle and non-Oracle transactional systems, provide top-side reporting that conforms to IFRS requirements, and help organizations make the transition to IFRS.

Ques: 14. What do you understand by LRO's( Linked Reporting Objects)?
Ans: They are specific objects like files, cell notes, or URL's associated with specific data cells of Essbase database. You can link multiple objects to a single data cell. These linked objects are stored in the server. These LRO's can be exported or imported with the database for backup and migration activities.

Ques: 15. Why do objects gets locked and when does this happens?
Ans: Objects gets locked to prevent users to make simultaneous and conflicting changes to Essbase database objects. By default, whenever an object is accessed through Administrative services console or Excel spreadsheet add-in, it gets locked.

Ques: 16. What is custom based macro?
Ans: Hyperion Essbase macros that we write with Essbase calculator functions and special macro functions. Custom-defined macros use an internal Essbase macro language that enables you to combine calculation function and operate on multiple input parameters.

Ques: 17. What Are the types of partitioning options available in Hyperion Essbase?
Ans: Three types of partitioning options are available in Hyperion Essbase:
  1. Replicated partition.
  2. Transparent partition 
  3. Linked partition.
Ques: 18. What Are the different types of Log Files in Hyperion?
Ans: There are many log files hyperion essbase, but the important log files are:
  • Application log
  • Essbase.log
  • Configtool.log
  • Eas_install.log
  • Essbase server-install.log

Ques: 19. On what basis you will decide to invoke a serial or parallel calculation method?
Ans: If we have a single processor, we will use serial calculation but if we have multiple processors we can break the task into threads and make them run on different processors.

Ques: 20. What is block locking system?
Ans:Analytic services (or Essbase Services) locks the block and all other blocks which contain the Children of that block while calculating this block is block locking system.

1 comment:

  1. Hi there, I read your blogs on a regular basis. Your humoristic style is witty, keep it up! Thank You for Providing Such a Unique and valuable information, If you are looking for the best Financial Consolidation,then visit Insiet Ltd. I enjoyed this blog post.

    ReplyDelete