Sunday, 8 December 2019

Top 20 Oracle Fusion Applications interview Questions

Ques: 1. Why do Oracle Fusion Applications so different?

Ans: The biggest difference about oracle fusion applications is the usability. While most applications are developed to fulfil functionality, Oracle Fusion Applications were developed with a huge emphasis on usability. Oracle invested much effort in understanding usability needs by conducting multitudes of usability testing sessions. Leveraging this user feedback and best practices from existing applications, the Usability team established guidelines, design patterns and standards that were easily implemented by Oracle Product Development.

Oracle Fusion Applications provide a consistent, role-based user interface that is infused with Web 2.0 capabilities and incorporates embedded decision support. As I’ve started to use Oracle Fusion Applications, I now realize how significantly simpler it is to do your work with intuitive and intelligent user experience.


Ques: 2. What is the foundation for Fusion Applications?

Ans: Oracle Fusion Middleware provides support for security, user interface framework, business intelligence, collaboration, search capabilities, business process orchestration and extensibility of Oracle Fusion Applications.

Oracle Fusion Applications are built on the industry-leading, open-standards Oracle Fusion Middleware platform, which includes some of the most powerful, state-of-the-art technology available.


Ques: 3. What is File Based Data Import (FBDI) and ADFDI in Fusion?

Ans: FBDI is one of the tool available in the Oracle Fusion to import the data from External application. This is the Excel Based Prebuilt Data Templates in which we put the Data to migrate in the Oracle Cloud. This upload the Data in the Form of CSV Files.

ADFDI is another Data Import tool in oracle fusion to insert the data in the Oracle Cloud. ADFDI is the same as WebADI in Oracle Apps which is totally integrated with the application. This works online as compared to the FBDI which works offline means we prepare the data offline so ADFDI provided the real time data validation.


Ques: 4. What are the Reporting tools available in the Oracle Fusion?

Ans: 
  • BIP Reports 
  • OTBI reports 
  • Smart View Reports 
  • Financial Reporting Studio
 
Ques: 5. What is OTBI Report?

Ans: OTBI is the report tool available in the Oracle Fusion, which is used to create the reports in oracle cloud. OTBI is the very user-friendly tool available in oracle fusion, where we can develop the reports with just drag and drop options. It does not require the SLQ expertise and the Fusion tables knowledge to build the reports. This is the very interesting tool available in Oracle Fusion to extract the data from the system.


Ques: 6. What is Financial Reporting Studio in Oracle Fusion?

Ans: Financial Reporting Studio is a client based Financial Reporting tool which is uses to build the Financial reports in Oracle Fusion. This is more like FSG reports in Oracle Apps. This FR studio works on the GL balances. This Uses drag and drop functionality to create a grid to design the rows, columns and pages of the financial report. This Contains grids and other objects that are reusable across multiple reports. FR Studio Uses the GL Balances Cube dimensions on either rows, columns, pages and Point of Views (POV).


Ques: 7. What is Sandbox in Oracle Fusion?

Ans: In EBS Sandbox related to Server but in Oracle fusion Sandbox is totally different concept. In Oracle Fusion , We will Use Sandbox to do any kind of Personalizations or Extensions or Page layout changes in Oracle Fusion Web-pages. It means we need to create Sandbox first to make any changes in Oracle Fusion application in terms of Personalizations or Extensions. 

Then all the changes will be done under this sandbox and this is the important feature of the sandbox that , we can do the changes in the application without impacting the complete application so these changes will only apply under the sandbox and other users of the application will not see these changes until unless you have tested the changes under sandbox and publish this sandbox. Once you will publish the sandbox in fusion then all the changes under the sandbox will be published to all the users in the application.


Ques: 8. How many Types of Roles Available in Oracle Fusion?

Ans: Oracle has provided these four Types of roles. 
  • Abstract role
  • Job roles 
  • Duty roles 
  • Data roles


Ques: 9. What Is ESS job in Oracle Fusion?

Ans: ESS job is same like concurrent Program in Oracle apps. If we need to run the BIP reports in the Fusion Application then we need to register these reports as a ESS jobs in Oracle Fusion. Then after that we can run this report in the Fusion as a Schedule process same as as    concurrent request in the Oracle apps.


Ques: 10. What is BPM Worklist in Oracle Fusion?

Ans: BPM worklist is list of BPM workflows available in Oracle fusion which we can design as per our business Requirment in oracle fusion. We cannot create the new worklist in BPM, We can only use the existing Workflows in the BPM Worklist. In the BPM worklist, We have the approval for Expenses , AP invoice , GL Journals, PO and Requisition AR Invoices and the Cash Advance approvals and many others.


Ques: 11. What is Job Set in Oracle Fusion?

Ans: Job set is same like Request set in Oracle apps. Like in Oracle apps , We combine multiple concurrent Programs in a Request set in the same way , We Combine Multiple ESS jobs in a Fusion Job set. Job set is the set of Multiple ESS Jobs. When We want to run the same set of ESS jobs Together in Oracle Cloud, then we can add these ESS jobs in the job set and then We only need to run this concurrent Job set and all the ESS jobs under this Job set can be run together in sequentially or Parallelly order.


Ques: 12. What is My Folder and Shared Folder in Fusion Reports?

 Ans: My Folders: 'My Folders' is your own folder. It means it is specific to each user. when you will create your report under this folder then no one in the application can see and access these reports because these are saved and created under your My folder. so this is totally yours personal Development.

Shared Folders: Shared Folders is your Application Common Folder. It means it is shared across users of the application as per the roles. Shared folders have many Sub-folders related to the Work related and Module Related. 

Oracle has already given standard OTBI reports, Data Models and Dashboards under the sub-folders in the Shared Folders. When you will create any report under the sub-folder of Shared Folders then your report will be visible and accessible to other users of the application as per the Permission and role of that user.


Ques: 13. How to get the Oracle Fusion application information’s in the BIP reports?

Ans: In Oracle Apps R12 reports , we can easily get the user information through Profile option like USER_ID, RESP_ID but in Oracle Fusion to get the user information. you need to user : and then System variable name in your SQL query.

Select  :xdo_user_name, :xdo_user_roles From Dual;


Ques: 14. What Is File De Batching?

Ans: When a file contains multiple messages, you can choose to publish messages in a specific number of batches. This is referred to as de-batching. During de-batching, the file reader, on restart, proceeds from where it left off in the previous run, thereby avoiding duplicate messages. File de-batching is supported for files in XML and native formats.


Ques: 15. What Is Schematron Validation?

Ans: You can specify Schematron files for validating an inbound message and its various parts. Schematron version 1.5 is the supported version. Schematron is an XML schema language, and it can be used to validate XML.


Ques: 16. What Is the role of Oracle Mediator?

Ans: Oracle Mediator provides a lightweight framework to mediate between various components within a composite application. Oracle Mediator converts data to facilitate communication between different interfaces exposed by different components that are wired to build a SOA composite application.


Ques: 17. What Are Major Benefits For Psft Financials Users?

Ans: 
  • Cash basis accounting
  • Bill Presentment Architecture
  • Credit Management
  • Advanced Collections
  • credit card processor integrations.

Ques: 18. What are major footprints in Fusion Financial Management?

Ans: Fusion Financial Management component of the Oracle Fusion Applications suite, it revolutionizes productivity and information access with native, real-time intelligence. Current offering is with these foot prints.
  • General Ledger
  • Accounts Payable
  • Accounts Receivable
  • Asset Management
  • Payments and Collections
  • Cash and Expense Management.


Ques: 19. What Are The Other Replacement Feature In Fusion That Makes A Difference To Ebs User?
Ans: Yes there are couple of them , here are few:
  • Identity Manager in Fusion apps replaces FND User
  • Business Units is replaced Operating Units
  • Access Control Governor replaces OICM
  • Date Effectivity replaces DateTrack.


Ques: 20. Does Fusion Application Have Flex Field Feature?
Ans: Yes, similar to EBS, fusion application have flex feild concept. Fusion is supporting mainly three types of flexfields
  1. Descriptive flexfields
  2. Extensible flexfields
  3. Key flexfields
These flexfield enables enable implementers to configure application features without programming and fully supported within Oracle Fusion Applications.


No comments:

Post a comment